Διαβάστε το newsletter στον browser σας
Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn
Unsubscribe
Παρουσίαση του βιβλίου «Ποιες μεταρρυθμίσεις; Κυβερνώντας υπό εξωτερική πίεση»

Οι Εκδόσεις Πατάκη
σας προσκαλούν την
Τρίτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 19:30
στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
στην παρουσίαση του βιβλίου

ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ;
ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΑΣ ΥΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ


της Καλλιόπης Σπανού

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τάσος Γιαννίτσης, ομότ. καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. υπουργός

Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ

Εύη Χριστοφιλοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, πρ. υπουργός

και η συγγραφέας

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Κωστής, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της σειράς «Διαδρομές Ιστορίας»


Για την προσέλευσή σας είναι απαραίτητη η προμήθεια μηδενικού εισιτηρίου
από το https://www.eventbrite.com/e/203080578477


Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από δώδεκα (12) ετών και άνω, εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Ποιες μεταρρυθμίσεις; Κυβερνώντας υπό εξωτερική πίεση»

Η περίοδος 2010-2018 αποτελεί το πιο πρόσφατο από τα επεισόδια της ελληνικής ιστορίας κατά τα οποία οι εγχώριοι πολιτικοί θεσμοί αναγκάστηκαν εν καιρώ ειρήνης να λειτουργήσουν υπό ισχυρή εξωτερική πίεση. Οι αδυναμίες του τρόπου διακυβέρνησης και η γνωστή «χαμηλή μεταρρυθμιστική ικανότητα» ήλθαν αντιμέτωπες με απαιτήσεις που επεδίωκαν μια «εφ’ όλης της ύλης» μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους. Από την άλλη πλευρά, το θετικό αφήγημα της κρίσης ως «ευκαιρίας» για μια φιλόδοξη διοικητική μεταρρύθμιση ήταν στις πιεστικές αυτές συνθήκες απαραίτητο στις ελληνικές κυβερνήσεις.
Δεν είναι υπερβολή ότι κατά την περίοδο αυτή, υπό την πίεση των Προγραμμάτων Προσαρμογής, η Ελλάδα έγινε εργαστήριο μεταρρυθμίσεων. Η εμπλοκή εξωτερικών δρώντων όμως περιέπλεκε τα πράγματα. Με ποιον τρόπο και με ποια αποτελέσματα συναντήθηκαν οι έξωθεν πιέσεις και απαιτήσεις με τις εγχώριες προτιμήσεις πολιτικής; Ποιος ή ποιοι διέγνωσαν τα προβλήματα και καθοδήγησαν τις αναγκαίες και κατάλληλες πολιτικές; Ποιο ήταν το περιθώριο κινήσεων των κυβερνήσεων; Και, τελικά, σε ποιο βαθμό αντιμετωπίστηκαν χρόνιες αδυναμίες;
Η έλλειψη ώριμων και συγκροτημένων εναλλακτικών σχεδίων επέτρεψε την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των εξωτερικών δρώντων στο ελληνικό πολιτικο-διοικητικό σύστημα. Υπερβαίνοντας απλές, εργαλειακού τύπου αλλαγές, η ατζέντα των θεσμικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων έφτασε να εισβάλλει σε ευαίσθητες περιοχές της πολιτικο-διοικητικής λειτουργίας, με φθίνουσα τη νομιμοποίηση των έξωθεν απαιτήσεων.

Σειρά: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Υπεύθυνος σειράς: Κώστας Κωστής Η ιστορία είναι η λέξη που επιλέξαμε από το αρχαιοελληνικό διανοητικό οπλοστάσιο για να φέρουμε μαζί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε το παρελθόν προσδιορίζει αναγκαστικά τις δυνατότητές μας να κατανοήσουμε το παρόν, καθώς επίσης και τις προσπάθειές μας να προβλέψουμε το μέλλον. Στη λογική αυτή η σειρά «Διαδρομές ιστορίας» επιδιώκει να συμπεριλάβει βιβλία τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή την ιστορία, χωρίς ωστόσο να είναι απαραιτήτως βιβλία ιστορίας. Η οικονομία, η κοινωνική θεωρία, η πολιτική επιστήμη, η ανθρωπολογία εντάσσονται στην οπτική της σειράς στο μέτρο και τον βαθμό που αξιοποιούν μιαν ιστορική αντίληψη του χρόνου. Οι συγγραφείς εξάλλου των βιβλίων της σειράς μιλούν για τα θέματά τους με έναν τρόπο που επιχειρεί να ξεπεράσει τις παραδοσιακές βεβαιότητες τους πεδίου τους, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν δύο από τις βασικές απαιτήσεις της τέχνης τους, που είναι η αμφισβήτηση και η καινοτομία.

Λίγα λόγια για την Καλλιόπη Σπανού

Η Καλλιόπη Σπανού είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στην Ελλάδα και στη Γαλλία, όπου ανακηρύχθηκε Docteur d’Etat Πολιτικής Επιστήμης – Διοικητικής Επιστήμης. Διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη (2011-2015), ενώ είχε υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (2003-2011). Έχει μεταξύ άλλων συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ ως εμπειρογνώμονας για θέματα δημόσιας διοίκησης και ως προσκεκλημένη ερευνήτρια ή καθηγήτρια με διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα, κεφάλαια και βιβλία, μεταξύ των οποίων: Fonctionnaires et Militants. L’administration et les nouveaux mouvements sociaux (L’Harmattan, 1991), Διοίκηση, πολίτες και δημοκρατία (εκδ. Παπαζήση, 2000), Ελληνική διοίκηση και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (εκδ. Παπαζήση, 2001), Citoyens et Administration. Les enjeux de l’autonomie et du pluralisme (L’Harmattan, 2003), Η πραγματικότητα των δικαιωμάτων (Σαββάλας, 2005), Δημόσιες πολιτικές στην Ελλάδα. Όψεις και αντιφάσεις (επιμ., εκδ. Παπαζήση, 2010), Crisis, Reform and the Way Forward in Greece. A Turbulent Decade (επιμ., Routledge, υπό έκδοση).


ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ
Τηλ.: 210.36.50.027-8, 210.52.05.627-8,
fax: 210.36.50.039
e-mail: press@patakis.gr, pr@patakis.gr

patakis.gr