Διαβάστε το newsletter στον browser σας
Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn
Unsubscribe


Η Ζωρζ Σαρή υπήρξε μια γυναίκα που με τη ζωή και το έργο της συνεχίζει να μας εμπνέει. Αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας, πολέμησε για τη δικαιοσύνη σε δύσκολα πολιτικά χρόνια και δε δίστασε να αυτοεξοριστεί πολιτικά και καλλιτεχνικά, προκειμένου να αντιδράσει στο δικτατορικό καθεστώς. Πίστεψε στη δύναμη του ανθρώπου, στη δύναμη της φιλίας, στην αγάπη και υπερασπίστηκε τις ανθρώπινες αξίες και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα με πάθος ως το τέλος της ζωής της.
Μέσα από το έργο της θέλησε να φωτίσει διάφορες πτυχές της ζωής των γυναικών, γι’ αυτό και στα περισσότερα έργα της οι γυναικείοι χαρακτήρες έχουν σημαντικό ρόλο. Το γυναικείο βίωμα, η αντιμετώπιση των πατριαρχικών στερεοτύπων και της αντρικής βίας, η κούραση της μάνας, το λύγισμα, ο πόνος, η οργή, η γυναικεία ενδυνάμωση, η αντίσταση και ο φεμινισμός είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε στα βιβλία της.
Ελάτε, σήμερα, να θυμηθούμε μαζί τις ιστορίες αυτών των γυναικών όπως τις εμπνεύστηκε η αγαπημένη μας Ζωρζ.

Η Ανάστω
από το βιβλίο Το παραράδιασμα

Η Ανάστω, παιδί της επαρχίας και παρατημένη από τη μάνα της. Αγάπησε τα γράμματα και ονειρευόταν να γίνει γιατρός αλλά οι συνθήκες δεν της επέτρεψαν να ολοκληρώσει ποτέ το σχολείο. Το παραράδιασμα, ένα έθιμο του χωριού της το οποίο θέλει να παντρέψει πρώτα ο αδερφός όλες του τις αδερφές για να παντρευτεί μετά και ο ίδιος, έκανε την Ανάστω να θυσιάσει τα αισθήματα και τις προσωπικές ανάγκες της και να παντρευτεί έναν άντρα βάναυσο και καταπιεστικό. Προσπαθεί όμως να παλέψει με τον φόβο, την ενοχή και την ντροπή και να φτιάξει τη δική της ζωή.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Η Χρύσα
από το βιβλίο Ο Κύριός μου

Η Χρύσα μεγαλώνει τον γιο της τον Πασχάλη μόνη της γιατί ο σύντροφός της την εγκατέλειψε όταν εκείνη του είπε ότι είναι έγκυος. Οι δυσκολίες είναι πολλές κυρίως επειδή ο γιος της είναι ατίθασος και βασανίζεται από τα σχόλια και τις βρισιές των συμμαθητών του σχετικά με την απουσία του πατέρα. Όμως η Χρύσα δε σταματά να προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί της και να το εμπιστεύεται. Είναι περήφανη για τον εαυτό της και πολεμάει την στενομυαλιά των συγχωριανών της οι οποίοι την προσβάλλουν λέγοντας το παιδί της «μπάσταρδο». Ξέρει ότι το πρόβλημα δεν το έχει εκείνη και παλεύει για το καλύτερο για την ίδια και τον Πασχάλη της.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.



Η Κορτέσα Λαμπρινού
από το βιβλίο Κρίμα κι άδικο

Η Κορτέσα είναι μια μάνα και γιαγιά της ελληνικής επαρχίας η οποία αφιερώνει όλη της τη ζωή στα παιδιά και στα εγγόνια της. Η κόρη της δουλεύει και η ίδια αναλαμβάνει την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα του σπιτιού, χάνοντας ουσιαστικά την προσωπική της ζωή και τα θέλω της. Όταν ο γιος της της ζητάει τη βοήθειά της για να ανοίξει εστιατόριο στην Ουτρέχτη, εκείνη αποφασίζει να πάει να ζήσει εκεί για να τον στηρίξει. Πρόκειται για μια απόφαση που θα τη φέρει σε σύγκρουση με τον ίδιο της τον εαυτό και με την κόρη της γιατί υπερβαίνει τον ρόλο τον οποίο είχε αναλάβει στο χωριό. Η Κορτέσα όμως θα υπερασπιστεί την απόφασή της μέχρι τέλους.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Η Ελευθερία
από το βιβλίο Το ψέμα

Η Ελευθερία είναι μια νέα γυναίκα η οποία αποφασίζει να κατέβει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με την κόρη της αφού τους έχει εγκαταλείψει ο σύζυγός της. Μόνη της με ένα παιδί παλεύει για να ορθοποδήσει σε μια νέα πόλη απασχολούμενη ως θυρωρός σε μια πολυκατοικία στο Κολωνάκι. Θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μόνη της γιατί δε θέλει να επηρεάζεται από αυτές η κόρη της. Ο ρόλος της μητέρας δεν την αφήνει να πονέσει φωναχτά.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.



Η Μαριάνθη Σαριβαξεβάνη
από το βιβλίο Νινέτ

Η Μαριάνθη είναι η θεία της Νινέτ η οποία υποδέχεται την οικογένεια Σαριβαξεβάνη όταν αυτή αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Οδησσό. Γεννήθηκε στο Αϊβαλί και επειδή δεν ήθελε να ακούσει για προξενιά, πήγε στην Πόλη για να σπουδάσει και να γίνει δασκάλα (αρχές του 20ου αιώνα). Όταν πηγαίνει στην Αθήνα, εγκαθίσταται σε ένα σπίτι στην οδό Ιπποκράτους μόνη της και ξεκινάει να εργάζεται. Είναι μια γυναίκα ανεξάρτητη και περήφανη. Αρνείται επιδεικτικά να δεχτεί τον γάμο που της προτείνει ο κ. Καραπιπέρης επειδή, αν και εκείνη τον ήθελε, εκείνος της ζήτησε προίκα. Η Μαριάνθη ήταν «μια από τις πιο αυθεντικές φεμινίστριες κι ας μη γράφτηκε ποτέ στο κίνημα της Καλλιρρόης Παρρέν», όπως σχολιάζει η Νινέτ στο βιβλίο.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Η Νινέτ Σαριβαξεβάνη
από το βιβλίο Νινέτ

Η μεγάλη αδερφή της Ζωρζ, Νινέτ, παρουσιάζεται στο ομώνυμο έργο ως μια πολύ δυναμική γυναίκα. Από πολύ μικρή ηλικία είχε βάλει σε μπελά τους γονείς της οι οποίοι δεν μπορούσαν να την κουμαντάρουν με αποτέλεσμα να τη στείλουν εσωτερική σε κολέγιο στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Ανωτάτων Εκπαιδευτικών με σκοπό να κάνει καριέρα ως καθηγήτρια γαλλικών, επιλογή πραγματικά ριζοσπαστική για μια γυναίκα του πρώτου τετάρτου του εικοστού αιώνα. Θα συγκρουστεί με την κοινωνία της γαλλικής αποικίας στη Σενεγάλη και με την οικογένεια της μητέρας της επειδή δεν μπορούν να δεχτούν τον γάμο της με έναν μαύρο. Η Νινέτ δε θα προσαρμοστεί στον συντηρητισμό της εποχής της.

Διαβάστε αποσπάσματα εδώ και εδώ.


νινετ στενά παπούτσια Ε.Π. Όταν ο ήλιος

Η Έμμα
από τα βιβλία Νινέτ, Τα στενά παπούτσια, Ε.Π., Όταν ο ήλιος...

Η μητέρα της Ζωρζ, η μυθιστορηματική Έμμα υπάρχει με τον μοναδικό χαρακτήρα της σε πολλά βιβλία. Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία σε νεαρή ηλικία αποφάσισε χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειάς της να φύγει από τη Σενεγάλη και να πάει με τον άντρα που ερωτεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο χαρακτήρας της Έμμα σε όλα τα έργα συνθέτει μια γυναίκα πρότυπο για τις μεθόδους της ως μητέρας, για τις επιλογές της, για τις ιδέες της. Μια γυναίκα του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα η οποία σκέφτεται μοντέρνα και εκφράζεται σε ένα περιβάλλον εχθρικό.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο Τα στενά παπούτσια εδώ.

Η κυρα-Μαρία
από το βιβλίο Οι νικητές

Η κυρα-Μαρία, πρόσφυγας από το Αϊβαλί, πέρασε τη ζωή της στην Κοκκινιά. Οι Γερμανοί σκότωσαν τον γιο της και εκείνη πάλεψε μόνη της για να αντέξει τον θάνατο του παιδιού της. «Μυήθηκε» στον κομμουνισμό και συμμετείχε στον αντιστασιακό αγώνα. Όταν έφυγαν οι κατακτητές και έγινε στην Αθήνα η μάχη των Δεκεμβριανών, εκείνη βρέθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» ως νοσοκόμα επειδή ήθελε να βοηθήσει όπως μπορούσε. Η περιοχή του νοσοκομείου έπεσε στα χέρια των Άγγλων και εκείνη επέλεξε να μείνει για να μην αφήσει αβοήθητους τους ασθενείς και ας ήξερε ότι μπορεί να συλληφθεί ή να πεθάνει. Η κυρα-Μαρία πάλεψε μαζί με τις και τους ασθενείς του θαλάμου της και εκείνοι την τίμησαν ψηφίζοντάς την ως καθοδηγήτριά τους τις ημέρες της αγγλικής κατοχής του νοσοκομείου.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.



Η Αλεξάνδρα Κλάρα
από το βιβλίο Ε.Π.

Μια νέα δασκάλα, με πρωτοποριακές ιδέες και πολλή όρεξη εμφανίζεται στην τάξη της Ζωρζ το 1935. Η Αλεξάνδρα Κλάρα έχει φύγει από την Άνδρο απ’ όπου κατάγεται και έχει έρθει στην Αθήνα να σπουδάσει και να εργαστεί. Συγκρούεται με τα στερεότυπα της εποχής της και φτιάχνει σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης με τις μαθήτριές της.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Η κυρα-Μοσχούλα
από το βιβλίο Όταν ο ήλιος...

Πρόκειται για μια γυναίκα την οποία η Ζωή γνωρίζει στο Λαύριο. Εν μέσω Κατοχής και προβλημάτων για την εξασφάλιση των βασικών αγαθών, οι γυναίκες της πόλης εξεγείρονται. Φτιάχνουν πλακάτ διαμαρτυρίας, σχηματίζουν πορεία στον δρόμο και απαιτούν από την ιταλική διοίκηση της πόλης να μην τους στερεί το αλεύρι. Η κυρα-Μοσχούλα είναι μια γυναίκα 70 χρονών η οποία θρηνεί ακόμα την κόρη της και ζει πουλώντας τα χόρτα που μαζεύει από το βουνό. Στην εξέγερση των γυναικών του Λαυρίου θα μπει μπροστά στηρίζοντας και εμπνέοντας τις υπόλοιπες. Όλες και όλοι αναγνωρίζουν την εμπειρία και τη δύναμή της και γι’ αυτό την εμπιστεύονται.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.



Η Μάτα Κλάρα
από το βιβλίο Τα χέγια

Η Μάτα είναι δεκαεφτά χρονών και ζει στη Λαμία μαζί με τον πατέρα της και τη θεία της. Στο σπίτι την αντιμετωπίζουν ως τη μικρή και της κρύβουν την μεγάλη αλήθεια για τη μητέρα της. Στο σχολείο ο διευθυντής υποτιμάει εκείνη και τους συμμαθητές της οι οποίοι προσπαθούν να συντάξουν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας. Όμως εκείνη, με τον ενθουσιασμό, το πείσμα και τη δύναμη της εφηβείας, θα συγκρουστεί με όλους τους προσπαθώντας να ανοίξει το πέρασμα για τη δική της διαδρομή.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.


ZorzSari


Ένας χρόνος με τη Ζωρζ Σαρή – Αφίσα/ετήσιο ημερολόγιο

Μετά από αρκετά αιτήματα εξασφαλίσαμε την επανεκτύπωση της αφίσας- ετήσιο ημερολόγιο «100 χρόνια Ζωρζ Σαρή».
Μπορείτε να τη βρείτε δωρεάν στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα). Για φορείς και σχολεία της επαρχίας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2103650071 ώστε να σας τη στείλουμε ταχυδρομικώς.
Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το αρχείο εδώ.



Η ηλεκτρονική ιστοσελίδα Ζωρζ Σαρή, zorzsari.gr

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.zorzsari.gr και περιηγηθείτε στο υλικό που συγκεντρώσαμε για τη ζωή και το έργο της Ζωρζ Σαρή. Βρείτε ντοκουμέντα από τη ζωή της, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, βίντεο, φωτογραφίες, συνεντεύξεις και ανέκδοτους μικρούς θησαυρούς από το αρχείο της που εμπλουτίζονται συνεχώς.


Είχατε αλληλογραφήσει ποτέ με τη Ζωρζ Σαρή;


Αν κάποτε είχατε αλληλογραφήσει με τη Ζωρζ Σαρή και έχετε κρατήσει το γράμμα που σας έστειλε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Εκδόσεις Πατάκη (Τηλ: 2103650024 | E-mail: ekdiloseis@patakis.gr) και ίσως ανακαλύψετε ότι το γράμμα που είχε εκείνη λάβει από εσάς σώζεται στο αρχείο που με τόση αγάπη και προσήλωση στους αναγνώστες της διατήρησε για δεκαετίες.

patakis.gr facebook instagram twitter linkedin youtube tiktok